29 år gamle Kristine Tofte fra Stavanger bor på den eventyrlige Bjørnøya.

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

Kristine er utdannet meteorolog og jobber for øyeblikket som meteorologfullmektig på Bjørnøya sin meteorologiske stasjon. Der driver hun hovedsakelig med værobservasjoner, opplesning av værmelding over radio og ballongslipp.

Hun er en utadvendt, morsom, og kanskje litt sær person som elsker å surfe, ta bilder, reise og treffe nye mennesker.  Hun er en bereist dame som har hatt lengre opphold i diverse land, blant annet Hawaii i fem år, USA og nå på Bjørnøya. Hun bruker mye av tiden sin på surfing, noe hun har gjort i ti år. Ved siden av dette er hun svært opptatt av naturen og liker å utforske nye steder og går mye turer.

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

Hva fikk deg til å flytte til Bjørnøya?

- Jeg hadde nylig flyttet hjem etter fem år på Hawaii og var på utkikk etter en jobb. Tidligere hadde jeg sett filmen til Wegge-brødrene som surfet, sto på snowboard, klatret og paraglidet på Bjørnøya. Jeg fikk da øyet opp på for hvor fint det var på øya og tenkte at der kan jeg godt bo i seks måneder. Så da søknaden dukket opp søkte jeg med en gang, sier Tofte.

Hverdagen og livet på øya

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

Hverdagen her oppe beskrives som svært rolig. De som jobber på værstasjonen har kort vei til jobb og det blir servert måltid til faste tider hver dag.

- "Naturen her oppe er helt nydelig så vi er mye ute å går tur med de tre huskyene Aki, Eerkki og Laban".  

Det som er litt spesielt på Bjørnøya er faren for isbjørn, så dersom noen skal gå lengre enn stasjonsområdet må de ha med rifle og helst en signalpenn. Det har ikke vært isbjørn på øya siden 2012, men det er mest for å ha gode sikkerhetsrutiner.

- "De siste årene har ikke isen gått så langt som til Bjørnøya, men isbjørn kan fortsatt sitte på med isflak ned. Og de er veldig gode svømmere, så de kan faktisk svømme tilbake til Svalbard."

Bor 9 stykker på en isolert øy

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

Tofte beskriver det som litt utfordrende å kun bo ni stykker på en isolert øy, men beskriver det som også veldig lærerikt og spennende.

- "Jeg har lært mye av de andre åtte samtidig som jeg har lært å kjenne meg selv bedre. En annen utfordring er også savnet til familie og venner på fastlandet". 

Mest spennende øyeblikk fra øya

  Foto: Margrete Reinsbø

Foto: Margrete Reinsbø

- Det mest spennende øyeblikket må nesten være den andre gangen jeg surfet i Nordhamna som ligger like ved stasjonen. Den første gangen jeg surfet var bølgene ganske små og egentlig ikke surfbare, men den andre gangen var veldig gøy. Det var vindstille, flotte bølger og sol. I tillegg var jeg heldig som fikk med en fotograf så det øyeblikket der glemmer jeg nok ikke med det første, forteller Tofte. 

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

Turister på Bjørnøya

I sommer var det en del besøkende, forteller 29-åringen. De fleste kommer i seilbåt, men de har også en del cruiseskip som kommer innom. Kystvakten kommer innom med provianter hver 4-6 uke, og det er en del forskere som bor der i lengre eller kortere perioder.

Seilbåtene og kystvakten får alltid kommer på kaffe og kaker, og i tillegg blir noen av dem med i nakenbadingforeningen vår her på øya, smiler Tofte.

Et eventyr paradis

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

- Bjørnøya er jo et eventyr paradis. Det unike med øya er alle steinformasjonene, med attraksjoner som Sylen, Perleporten, Engelsktauren og Kvalkjeften, som er noen få av skattene man kan besøke der. På øya finner man også to synlige skipsvrak og to fly. Det ene flyet ble sprengt og det andre krasjet under en snøstorm, forteller Tofte.

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

- Øya har også seks fjelltopper nede i sør hvor store mengder med fugl kommer hver sommer for å hekke. Disse fugletypene er lomvi, polar lomvi, alkekonge, tyvjo, storjo, krykkje, havhest, lunde og mange flere. Det er ganske spesielt oppe på fuglefjellet når fjellveggene er dekket av ti tusener av fugler, sier Kristine.

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

 Foto: Kristine Tofte

Foto: Kristine Tofte

" Jeg har forelsket meg helt i Bjørnøya. Alle attraksjonene, dyrelivet og bare det å være omringet av disse fantastiske omgivelsene. Jeg anbefaler virkelig Bjørnøya" avslutter Tofte.