Det 2 ukers lange arbeidet mot det perfekte bildet.

 Foto: Emil Sollie

Foto: Emil Sollie

Det hele startet med en drøm om å fange surfing under Nordlys. De siste tre årene har fotografene Mats Grimsæth og Emil Sollie gjort om dette til en ide og i tillegg fikk de med verdens beste surfer, Mick Fanning, som kom hele veien fra Australia. 

Første møte

 Foto: F.v Emil Sollie, F.h Mats Grimsæth

Foto: F.v Emil Sollie, F.h Mats Grimsæth

Mats Grimsæth og Emil Sollie møttes for første gang i Portugal for fire år siden, på surfecampen Lapoint. Begge er fotografer og har en lidenskap for blant annet å dokumentere og ta bilder av surfing.
Emil hadde ideen om at det kanskje kunne være mulig å ha en trådløs blits i selve kamerahuset. Begge mente dette kunne bli en utfordring, men bestemte seg for å teste det ut alikevel. De begynte å diskutere videre, deretter satt de i gang den kreative tankegangen og så for seg dette bilde omringet av høye, bratte fjell i Lofoten og nordlys.
 

- Dette var noe ingen hadde gjort før, og vi var veldig usikre på om dette ville gå an å få til, sier Mats Grimsæth.

 

Etter å først å ha sett for seg dette, ble begge to bare mer og mer trigget av tanken på å få denne drømmen til å gå i oppfyllelse. Grimsæth fikk aldri dette bilde ut av tankene, og begge gikk tre år frem og tilbake med diskusjon på om, og hvordan dette skulle gjøres.

Til slutt bestemte de seg for å kjøre på, og de kontaktet Redbull som de begge jobber for, fremførte en pitch for de om planen de hadde. Redbull bet på første kroken og startet å kontakte ulike atleter. Grimsæth og Sollie tenkte ikke noe mer over hvem de kom til å få med seg for å gjennomføre dette, men de fikk jeg plutselig en kraftig overraskelse.

Fikk verdens beste surfer med på laget

 Foto: Mats Grimsæth

Foto: Mats Grimsæth

Plutselig fikk de telefon om at verdens beste surfer, australske Mick Fanning, var med på prosjektet. Drømmen ble straks virkelighet, og de skulle nå få sjansen til å ta bilde av denne surferen, under nordlys, omringet av bratte høye fjell i Lofoten.

- Vi trodde ikke på det først, det var helt surrealistisk. Jeg visste jo godt hvem Mick Fanning var, alle innenfor surfemiljøet vet godt hvem det er. Tanken på at han skulle reise helt fra Australia til Lofoten for å ta dette bilde med oss, og bare å få møte han var stort, sier Grimsæth.

Mick Fanning synes det var stort å være i Norge.

-               Mick var sykt stoka, han fikk prøvd seg på Lofotens råe vinterbølger, fikk sett den røde himmelen, de fine solnedgangene. Men størst av alt var det nok for meg, som fikk ligge i vannet å ta bilder med Mick Fanning, under et nordlys som var sterkt nok til å kunne filme med kun mobiltelefon, forteller Grimsæth.

Lofoten

nordlysvakt-fra-teltet.jpg

Foto: Mats Grimsæth

 Foto: Mats Grimsæth

Foto: Mats Grimsæth

Da de ankom Lofoten startet testingen, om det hele var mulig i det hele tatt. De hadde to uker på seg til å ta dette bilde. Den trådløse blitsen i vannet var en større utfordring enn forventet, da den ofte forsvant under vannet.

- Det endte med at jeg svømte så hardt jeg kunne, med blitsen høyt over hodet. Hodet mitt var under vannet, for å klare å få blitsen høyt nok opp fra vannet. Dette gjorde det vanskelig å treffe akkurat på øyeblikket der man skal, og kommunikasjonen inn til land mellom meg og Emil som skulle ta bilde, ble en stor utfordring, sier Grimsæth.

Grimsæth og Sollie brukte utallige mange dager til testing. Dette var November måned og det er en værhard måned i Lofoten. Været og forholdene var umulig å forutse, og de hadde lite flaks med å få alle forholdene til å stemme.

Planen deres var å få perfekt svell/ bølger, nordlys, og klarvær- noe som skjer sjeldent i november måned. Etter mange dager med testing var det tekniske i boks og det var varslet et stort svell. Men med svellet kom også uværet, som gjorde det uaktuelt å gjennomføre bilde. Stormen kom, og de startet å bli utålmodige og redde for at dette ikke skulle kunne gjennomføres.

Gjennomføringen

 Foto: Mats Grimsæth

Foto: Mats Grimsæth

Rett over midnatt den natten klarnet det plutselig opp. Nordlyset danset på himmelen, og etter å ha ventet mange dager på dette øyeblikket var crewet raske ut i vannet. Dette øyeblikket skulle de ikke gå glipp av. Selv om det var klar himmel, var det fremdeles bekmørkt, som gjorde det utrolig vanskelig med kommunikasjon. Da de var tre stykker som måtte ha en kommunisere for å få det til. Emil på land med kamera, Mick som skulle surfe og mats som lå i vannet med blitsen. Både Sollie og Grimsæth hadde store problemer med å se surferen i vannet, som gjorde at Grimsæth måtte ta sjansen på at blitsen traff.

Etter tre timer i vannet, visste de ennå ikke om de hadde fått bilde når de kom på land.

- Det var utrolig nervepirrende, forteller Grimsæth.

 

Drømmen var oppfylt

 Sluttresultat, Foto: Emil Sollie, Mats Grimsæth

Sluttresultat, Foto: Emil Sollie, Mats Grimsæth

Etter å ha sett igjennom bildene, fant de ut av de hadde fått drømmebilde, og drømmen var oppfylt.  

-               Vi var sykt stoka. Det gikk ikke helt opp for oss at vi hadde fått bilde før en stund etterpå.  

Da var det veldig viktig for oss å finne ut hvordan vi skulle gjøre alt med tanke på publisering og alt.
Vi måtte holde på bilde og gjøre alt riktig, forteller Mats.

Hele gjennomføringen og turen hadde blitt filmet og dokumentert slik at de hadde fått en film ut av det. Denne filmen ble postet på sosiale medier, samtidig som bilde ble lagt ut. Og raskt var dette spredt utover hele verden.

-               Denne dagen var en stor dag for oss. Det var den dagen vi skjønte hva vi hadde fått til. Alle tilbakemeldingene, og bare det at det spredde seg over hele verden. Det var en stor drøm i oppfyllelse- det var da vi skjønte at vi hadde fått til noe kult. Helt surrealistisk, avslutter Grimsæth.