Iréne og Ole Morten Rømo fra NorgesJakt deler gjerne sine turtips.

Iréne og Ole Morten Rømo fra NorgesJakt deler gjerne sine turtips.

Det er mange grunner til at Ole Morten og Iréne Kvalvik Rømo i NorgesJakt elsker å være ute - en av dem er at de får gjøre det de liker aller best, nemlig å jakte fugl sammen med sine fire engelsk settere Jentefjellet`s Miko, Halvartun`s JO Kompis, Turbekken`s Kjapp og Pai Fang Alias. Ekteparet har en flott hytte i Steikjer kommune der de bruker godt over 100 døgn ute i løpet av året. I 2015 la entusiastene ut godt over 220 mil i fjellet og deler gjerne sine smarte tips med deg.

1. Ha utstyret i orden - og tenk sikkerhet
 
– Vi tenker alltid kvalitet over kvantitet når det gjelder utstyr. Vi tar ikke med mer enn det nødvendigste, og så passer vi på at vi har gode sko og klær som passer til været, forteller Ole Morten Rømo.

– Sikkerhet under jakta er også viktig for oss – vi merker hverandre og hundene tydelig med sterke farger, så vi unngår ulykker.

  TID TIL KOS: Det er viktig at både folk og dyr føler seg trygge og ivaretatt, mener Iréne.

TID TIL KOS: Det er viktig at både folk og dyr føler seg trygge og ivaretatt, mener Iréne.

2. God kondis gjør turen bedre for alle
– Vi som jakter med stående fuglehunder, sitter ikke på post, men er i konstant bevegelse i variert terreng. Vi går kanskje 3 mil på en dag, mens hundene sikkert dekker 15 mil. Da sier det seg sjøl at det er viktig at både folk og hunder er i god form, smiler Iréne Kvalvik Rømo.
 
For å skape et best mulig grunnlag for gode turopplevelser, har Iréne og Ole Morten klare prioriteringer for jaktteamet sitt:
 
– Iréne og jeg trener kondisjonstrening sammen hver uke, pluss at vi trener med hundene i flere timer hver dag. Når vi begynner treninga mens valpen er liten, blir vi veldig godt kjent med hunden, og hvordan den beveger seg i terrenget – noe som betyr at vi lettere kan dekke et stort område når vi er på jakt. Det gir sjølsagt uttelling for utbyttet av jakta, forteller Ole Morten.
 
Han er også klar på hva som gjør det mulig for dem å nyte tida i naturen.

 PÅ PLASS: Timer med trening betaler seg ute på tur, når hunden gjør akkurat som den skal.

PÅ PLASS: Timer med trening betaler seg ute på tur, når hunden gjør akkurat som den skal.

3. Viktig å se alle i teamet
 
– Hundene våre er det som gjør det mulig for oss å jakte på den måten som vi gjør. Derfor er det viktig for oss at de har det bra når vi er ute i skogen – at de får god mat, og at de har tillit til at vi passer på dem.
 
Iréne mener også at en god teamstrategi bidrar til naturopplevelsen.
 
– En trent hund er en glad hund, og det er herlig når hunden gjør akkurat som den skal! Forutsigbarheten gjør det også lettere for oss å nyte naturen – de små, herlige øyeblikkene som å høre orrfuglen spille på myra og se silhuetten av hunden på en topp mot soloppgangen.