Fjelltoppene i Jotunheimen har lokket på Rune Haug siden han var en liten gutt. Mange år og utallige fjelldøgn seinere guider han turister og mindre erfarne toppturentusiaster innover og oppover i fjellpartiet hvor han har slitt ut ei lang rekke fjellsko. Vi i HeatExperience blir kjempeinspirerte av all kunnskapen Rune sitter på – og vi deler den gjerne med dere.

1. Gjør research - vær i forkant
– Finn ut hva du har behov for, og vær forberedt på at ulike ting kan skje underveis på turen, advarer Rune.
 
– En gjenganger er at folk overraskes av den tynne lufta i fjellet. Det blir gjerne tyngre å puste, det går saktere framover i terrenget, og du bruker mye lengre tid på en etappe enn du hadde planlagt.
 
Han anbefaler derfor fysiske forberedelser for å være best mulig rustet til turen.
 
– Noen blir overraska over at de er i så dårlig form, mens andre blir overraska over at det gikk så lett, smiler han lurt, og legger til:
 
– Det er viktig å ikke ta seg vann over hodet. Hvis du ikke er vant til å tilbringe hele dagen ute i naturen, så kan det være lurt å «gå gradene» med noen turer i nærmiljøet i ulike værtyper – oppsøk dårlig vær under kontrollerte forhold, så får du kjent litt på kroppen hvordan det oppleves.
 
Og nettopp opplevelsen kan fort bli dårligere av helt unødvendige årsaker, forteller Rune.

  OPP BESSEGGEN: Spesielt viktig å ha utstyret i orden oppe i høyden.

OPP BESSEGGEN: Spesielt viktig å ha utstyret i orden oppe i høyden.

2. Kle deg fornuftig
– Veldig mange blir overraska av været i fjellet, og tenker ikke på at det fort kan være vinter der, sjøl om det kanskje er sommer i lavlandet. På Galdhøpiggen hender det man kan sitte på toppen i t-skjorte den ene dagen, mens man må ha dunjakke dagen etter.
 
Rune mener derfor at grunnleggende utrustning og bekledning er viktig for sikkerheten i fjellet.
 
– Redningsaksjoner på grunn av beinbrudd er sjelden vare – de fleste blir satt i gang på grunn av dårlige forberedelser, kombinert med dårlig vær. Folk legger ut på langur tur i småsko, sandaler, snowjogs, vi har sett det meste, sier han og slår oppgitt ut med armene.
 
Han advarer imidlertid også mot å gå i den motsatte fella: å tro at man er sikker, bare fordi man har avansert utstyr.

  LYTT TIL ERFARNE FJELLFOLK: – Husk at det viktigste utstyret du har med deg, hodet, sier Rune Haug.

LYTT TIL ERFARNE FJELLFOLK: – Husk at det viktigste utstyret du har med deg, hodet, sier Rune Haug.

3. Ikke tro at dyrt utstyr kan erstatte kunnskap
– Vi ser det igjen og igjen: folk kjøper dyrt utstyr, og legger ivei uten nødvendig kompetanse om snøtyper og skredfare. Dette gjelder særlig om vinteren, forteller Rune.
 
Som mangeårig guide har han sett mye rart, men en ting stikker seg spesielt ut i vintersesongen:
 
– Folk setter seg gjerne ned for å spise lunsj rett under en bakke der det kan gå skred, eller komme skiløpere kjørende. Det kan potensielt være livsfarlig.
 
Rune anbefaler folk å ta kontakt med fagfolk dersom de er usikre:
 
– «Bedre føre var» er en utrolig god regel å ta med seg i fjellet. Man kan aldri være helt sikker, men den gamle fjellvettregelen om å lytte til erfarne fjellfolk gjør sjelden situasjonen verre.