Slik tar Norgesjakt vare på teamet

Iréne og Ole Morten Rømo fra NorgesJakt deler gjerne sine turtips.

Iréne og Ole Morten Rømo fra NorgesJakt deler gjerne sine turtips.

Det er mange grunner til at Ole Morten og Iréne Kvalvik Rømo i NorgesJakt elsker å være ute - en av dem er at de får gjøre det de liker aller best, nemlig å jakte fugl sammen med sine fire engelsk settere Jentefjellet`s Miko, Halvartun`s JO Kompis, Turbekken`s Kjapp og Pai Fang Alias. Ekteparet har en flott hytte i Steikjer kommune der de bruker godt over 100 døgn ute i løpet av året. I 2015 la entusiastene ut godt over 220 mil i fjellet og deler gjerne sine smarte tips med deg.

1. Ha utstyret i orden - og tenk sikkerhet
 
– Vi tenker alltid kvalitet over kvantitet når det gjelder utstyr. Vi tar ikke med mer enn det nødvendigste, og så passer vi på at vi har gode sko og klær som passer til været, forteller Ole Morten Rømo.

– Sikkerhet under jakta er også viktig for oss – vi merker hverandre og hundene tydelig med sterke farger, så vi unngår ulykker.

TID TIL KOS: Det er viktig at både folk og dyr føler seg trygge og ivaretatt, mener Iréne.

TID TIL KOS: Det er viktig at både folk og dyr føler seg trygge og ivaretatt, mener Iréne.

2. God kondis gjør turen bedre for alle
– Vi som jakter med stående fuglehunder, sitter ikke på post, men er i konstant bevegelse i variert terreng. Vi går kanskje 3 mil på en dag, mens hundene sikkert dekker 15 mil. Da sier det seg sjøl at det er viktig at både folk og hunder er i god form, smiler Iréne Kvalvik Rømo.
 
For å skape et best mulig grunnlag for gode turopplevelser, har Iréne og Ole Morten klare prioriteringer for jaktteamet sitt:
 
– Iréne og jeg trener kondisjonstrening sammen hver uke, pluss at vi trener med hundene i flere timer hver dag. Når vi begynner treninga mens valpen er liten, blir vi veldig godt kjent med hunden, og hvordan den beveger seg i terrenget – noe som betyr at vi lettere kan dekke et stort område når vi er på jakt. Det gir sjølsagt uttelling for utbyttet av jakta, forteller Ole Morten.
 
Han er også klar på hva som gjør det mulig for dem å nyte tida i naturen.

PÅ PLASS: Timer med trening betaler seg ute på tur, når hunden gjør akkurat som den skal.

PÅ PLASS: Timer med trening betaler seg ute på tur, når hunden gjør akkurat som den skal.

3. Viktig å se alle i teamet
 
– Hundene våre er det som gjør det mulig for oss å jakte på den måten som vi gjør. Derfor er det viktig for oss at de har det bra når vi er ute i skogen – at de får god mat, og at de har tillit til at vi passer på dem.
 
Iréne mener også at en god teamstrategi bidrar til naturopplevelsen.
 
– En trent hund er en glad hund, og det er herlig når hunden gjør akkurat som den skal! Forutsigbarheten gjør det også lettere for oss å nyte naturen – de små, herlige øyeblikkene som å høre orrfuglen spille på myra og se silhuetten av hunden på en topp mot soloppgangen.

Følg proffene på topptur

Fjelltoppene i Jotunheimen har lokket på Rune Haug siden han var en liten gutt. Mange år og utallige fjelldøgn seinere guider han turister og mindre erfarne toppturentusiaster innover og oppover i fjellpartiet hvor han har slitt ut ei lang rekke fjellsko. Vi i HeatExperience blir kjempeinspirerte av all kunnskapen Rune sitter på – og vi deler den gjerne med dere.

1. Gjør research - vær i forkant
– Finn ut hva du har behov for, og vær forberedt på at ulike ting kan skje underveis på turen, advarer Rune.
 
– En gjenganger er at folk overraskes av den tynne lufta i fjellet. Det blir gjerne tyngre å puste, det går saktere framover i terrenget, og du bruker mye lengre tid på en etappe enn du hadde planlagt.
 
Han anbefaler derfor fysiske forberedelser for å være best mulig rustet til turen.
 
– Noen blir overraska over at de er i så dårlig form, mens andre blir overraska over at det gikk så lett, smiler han lurt, og legger til:
 
– Det er viktig å ikke ta seg vann over hodet. Hvis du ikke er vant til å tilbringe hele dagen ute i naturen, så kan det være lurt å «gå gradene» med noen turer i nærmiljøet i ulike værtyper – oppsøk dårlig vær under kontrollerte forhold, så får du kjent litt på kroppen hvordan det oppleves.
 
Og nettopp opplevelsen kan fort bli dårligere av helt unødvendige årsaker, forteller Rune.

OPP BESSEGGEN: Spesielt viktig å ha utstyret i orden oppe i høyden.

OPP BESSEGGEN: Spesielt viktig å ha utstyret i orden oppe i høyden.

2. Kle deg fornuftig
– Veldig mange blir overraska av været i fjellet, og tenker ikke på at det fort kan være vinter der, sjøl om det kanskje er sommer i lavlandet. På Galdhøpiggen hender det man kan sitte på toppen i t-skjorte den ene dagen, mens man må ha dunjakke dagen etter.
 
Rune mener derfor at grunnleggende utrustning og bekledning er viktig for sikkerheten i fjellet.
 
– Redningsaksjoner på grunn av beinbrudd er sjelden vare – de fleste blir satt i gang på grunn av dårlige forberedelser, kombinert med dårlig vær. Folk legger ut på langur tur i småsko, sandaler, snowjogs, vi har sett det meste, sier han og slår oppgitt ut med armene.
 
Han advarer imidlertid også mot å gå i den motsatte fella: å tro at man er sikker, bare fordi man har avansert utstyr.

LYTT TIL ERFARNE FJELLFOLK: – Husk at det viktigste utstyret du har med deg, hodet, sier Rune Haug.

LYTT TIL ERFARNE FJELLFOLK: – Husk at det viktigste utstyret du har med deg, hodet, sier Rune Haug.

3. Ikke tro at dyrt utstyr kan erstatte kunnskap
– Vi ser det igjen og igjen: folk kjøper dyrt utstyr, og legger ivei uten nødvendig kompetanse om snøtyper og skredfare. Dette gjelder særlig om vinteren, forteller Rune.
 
Som mangeårig guide har han sett mye rart, men en ting stikker seg spesielt ut i vintersesongen:
 
– Folk setter seg gjerne ned for å spise lunsj rett under en bakke der det kan gå skred, eller komme skiløpere kjørende. Det kan potensielt være livsfarlig.
 
Rune anbefaler folk å ta kontakt med fagfolk dersom de er usikre:
 
– «Bedre føre var» er en utrolig god regel å ta med seg i fjellet. Man kan aldri være helt sikker, men den gamle fjellvettregelen om å lytte til erfarne fjellfolk gjør sjelden situasjonen verre.

Bli en bedre jeger med Anette Dahl

Tre grunner til at du kan droppe viltkamera og andre «dingser»

– Man blir ikke en bedre jeger av å gjøre det enkelt for seg sjøl. Man blir en bedre jeger av å gi seg sjøl utfordringer, sier Anette Dahl.

25-åringen fra Stathelle har jaktet siden hun var liten. Mange år med jakt og friluftsliv har gitt henne verdifulle erfaringer – som gjerne gjør at hun blir sett på som litt «gammeldags».

– Jeg prøver å unngå dyrt og fancy utstyr, dingser og ting som gjør at man kan «jukse» på jakt, forteller Anette, som opplever at dette gir utslag på tre måter:

1. Bedre jakt

– Å sove ute og oppsøke dyrene uten at det er en jaktsituasjon, hjelper meg til å forstå både dem og atferden deres bedre.
Anette tar gjerne med seg hundene på trenings- og overnattingsturer i skogen også utenom jakta. Hun tror det å være kjent med dyrene, både egne hunder og de hun jakter på, gjør henne til en bedre jeger.
– Å være vant med å møte dyrene i skogen, gjør deg også roligere - noe som også betyr at du vil prestere bedre i jaktsituasjonen.
Anette mener at noe av det viktigste med jakta, er de gode mulighetene for mestring.

Anette tar gjerne med seg hundene på trenings- og overnattingsturer i skogen også utenom jakta.

Anette tar gjerne med seg hundene på trenings- og overnattingsturer i skogen også utenom jakta.

2. Bedre «smak»

– Verdien av å sette seg et mål, jobbe for å nå det og oppnå det, vil alltid være høyere enn verdien av noe du får «gratis». Å mestre noe gir god sjølfølelse, fordi du veit at det er hardt arbeid som ligger bak, i stedet for snarveier og lettvinte løsninger.
 
Denne filosofien er et bevisst valg for Anette.

– Det er viktig for meg å ikke gjøre det for enkelt for meg sjøl. Når jeg er nøye med hvordan jeg jakter, opplever jeg også at byttet er mer «fortjent».
Anette mener også at ei godt forberedt jakt gjør at hun setter mer pris på naturopplevelsen.

Anette mener også at ei godt forberedt jakt gjør at hun setter mer pris på naturopplevelsen.

Anette mener også at ei godt forberedt jakt gjør at hun setter mer pris på naturopplevelsen.

3. Bedre naturopplevelse


– Ei god jakt handler også om det å være i naturen, og en del av naturen. Kanskje legger vi for mye vekt på det å legge noe i bakken og få tatt et bilde av det, og for lite vekt på selve gjennomføringa av jakta?

– Det å forberede seg tidlig, gjennom å sove ute og søke kontakt med dyrene utenom jakta, gjør at du lærer mye om naturen - og det er også et godt utgangspunkt for bedre naturopplevelser.

Fire turtips til deg som lengter etter en kald ferie

Morten Brekke fra Mitt Jaktblad er en erfaren friluftsmann, som har jobbet med jakt, fiske og friluftsliv gjennom 20 år. Her deler han sine beste tips til kalde destinasjoner.

Rib-båttur på Svalbard
Trianglet Longyearbyen - Barentsburg - Pyramiden er et kjempegodt utgangspunkt for båtvante. Kombinert med snøskuter og ski kan denne ruta by på spektakulære, arktiske opplevelser.

Tradisjonell fangst på Grønland
Sørspissen av Grønland byr på ekstremt klima, men også unike fangstmuligheter – spesielt for de som er interessert i tradisjonelle fangstmetoder. Området er rikt på naturressurser, men fattig på infrastruktur - lei en innfødt guide og lær de gamle fangstmetodene.

Kanopadling i Canada
Fly til Yellow Knife, Canada, og test padleferdigheter og overlevelseskunnskap gjennom lange turer gjennom elver og stryk. Prøv samtidig røyefisket i Great Slave Lake, som kan huse opptil 15 år gamle fisker.

Fottur i Yukon
MacKenzie-fjellene er for de mest fjellvante fotturistene blant oss - ta utgangspunkt i byen White Horse, og bruk noen uker på å utforske det massive fjellområdet, som rager nesten 3000 meter over havet.